Friday, August 31, 2012

Syawal


Salam Alaik.. Salam Kemerdekaan.. Salam Syawal buat anda semua.. 

Ini adalah entri pukal bercerita mengenai perjalanan balik dan bercerita mengenai Syawal 2012.. Alhamdulilah.. dipanjangangkan umur pada tahun ini masih dapat meraikan Syawal bersama keluarga tercinta.. Terima kasih kepada penaja untuk penerbangan pergi dan balik untuk semester khas ini.. *Terharu sangat*
baiklah, bercerita mengenai balik raya, aku telah kembali ke Sarawak tepat 1 Syawal.. sedih ke? tak la.. gembira lagi ada.. sebab bersyukur masih dapat balik raya..bagi yang tak dapat balik? kau rasa apa?
sepanjang berada di LCCT tersebut. bermula dari pengalaman menaiki LCCT sehinggalah masuk ke Departure Hall.. mak aih.. senyum sampai telinga.. semoga pengalaman ini tidak akan berulang lagi.. tapi sunyilah bila balik berdua.. :) selalu ramai jer balik.. hihihihi.. 

My besties dah balik awal.. beliau telah sampai ke destinasi. aku baru naik flight. dah la balik berhujan.. *Eh.. maksudnya fligt sampai agak lambat sebab cuaca agak buruk.. *Sesampai di Sibu.. uhu.. berperang mencari teksi pak cik Melayu.. lupa malam raya pertama.. mana ada teksi Melayu.. Cina ada la!..mak aih. .seram sejuk aku naik teksi seorang sebenarnya.. pemikiran aku ni memang selalu menjurus kepada perkara negatif.. positifnya kurang.. kahkahkah.. malam itu.. di dalam teksi.. nasib baik ada kakanda di perantauan yang bertelefon sepanjang perjalanan...hilang juak rasa cuak.. walhal.. jalan ok jer.. kenapa la tak pandu laju sikit.. *kesimpulan.. kalau naik teksi berseorangan.. jangan melawa.. buat muka bengis.. * berguna tau... 

Bermalam di Sibu dan kembali semula ke Mukah pada keesokan harinya.. 
Terima kasih untuk sahabat yang masih berada di Tanjung Malim kerana sudi menjadikan rumahnya tempat simpan barang..

Baiklah.. bercerita mengenai Raya.. seperti biasa. siapa yang tak seronok beraya.. berziarah bersama sahabat handai dan sanak saudara. .Tapi aneh. kenapa Syawal kali ini.. aku tidak menangkap gambar ketika sahabat datang.. ketika saudara mara.. sibuk sibuk pulak aku nk tangkap. bila kawan aku dari poli.. dari sekolah menengah. takda pulak aku sibuk sibuk nak bergambar. kecewa.. 

terima kasih untuk mereka yang sudi hadir ke rumah.. :)
Appreciate sangat.. 

Kini menikmati cuti yang masih bersisa di Mukah.. Perasaan masih gusar kerana sem khas itu... belum lepas sepenuhnya... semoga cuti yang indah ini.. akan dimanfaatkan sepenuhnya bersama keluarga di rumah... 
Syukur Alhamdulilah.. Terima Kasih Allah.. 

Friday, August 17, 2012

Menjelang Syawal..


Salam semua.. Ramadhan kian melabuhkan tirai.. Kini Syawal hampir tiba.. 


Namun, aku masih berada di Tanjung Malim... Ini bukan tanda sayang tanjung malim lebih.. Ini sebab harga tiket flight mahal hari ni.. (boleh support yuran aku untuk 1 sem. jadi aku kena la sabar..) Pagi tadi baru selesai menghantar sahabat sekampung ke KTM tanjung Malim.. beliau agak kalut disebabkan tiket ETS telah habis. dan mengejar train yang telah tertutup pintunya.. dengan lagguage yang agak besar. kesian pulak aku tengok.. tapi kalau aku tolong menariknya sama.. maka proses akan menjadi lebih lambat.. dan kini beliau sedang menuju ke Shah Alam katanya..Beliau pelajar diploma.. tak balik ke Sarawak sebab cuti cuma seminggu.Kalut.. kalau aku pun.. lagi kalut agakya.. katanya lagi.. KL sentral agak sesak katanya.. 

google sajer..
Apa pun.. semoga beliau gembira berhari raya bersama makcik nya  di Kuala Lumpur....

Aku pulak nak balik esok... yeay.. terima kasih untuk abang yang sponser tiket untuk balik beraya dan kembali semula ke Tanjung Malim semester depan...


jangan fikirkan keputusan semester khas...
jangan fikirkan interview..
ini adalah untuk mengurangkan tekanan..

Selamat Berpuasa...
Selamat Hari Raya..
Salam Kemaafan di Aidilfitri..

Apa perasaan korang bila 1st time guna 2 item ni
:)



kih3x..

Wednesday, August 15, 2012

Positif itu Perlu....


Alhamdulillah..

Semester khas telah sampai ke penghujung.. 
perjuangan untuk semester khas ini telah diusahakan semaksima mungkin...
cuma itu yang mampu dicurahkan setakat ini... 
Mungkin ada baiknya..dan  bersangka baiklah :) dan serahkan segalanya pada Allah S.W.T
dan belajarlah menerima hakikat walaupun hasilnya tidak seberapa.. 
:)
 itu adalah quote baru yang aku pelajari dan garap ketika semester khas ini... 
Terlalu banyak yang perlu diperbaiki dan dipertingkatkan.. kerana aku ini hanya insan yang serba lemah dan kerdil dalam menghadapi rintangan ini seorang diri.. 
:(

Alhamdulilah.. 
punya teman sebaik dia.. 
seikhlas mereka..
:)



 sesi makan makan bersama pelajar yang bakal ke Korea.. 

two of them at the right side are my coursemate.. 
:)
Selamat meneruskan perjuangan di Korea sahabat sekalian.. 
Ustaz
Akie 
Abu.. 

Semoga perjuangan kalian mendapat keredhaan Allah... 

p/s: lapang dada bila bercerita dan makan dengan lecturer.. 
kami sayang dan hormat beliau kerana Allah.. 
:)

rindu coursemate lain.. 
:)


Erk.. jadi gambar kelas sem depan jadi 40 orang jer ek.. 
:)


- sama ada kita bersedia atau tidak.. redha atau tidak.. -
sikap positif itu perlu ditanam dalam diri.. 
:)

Salam Ramadhan
semoga semuanya baik baik saja... 

Thursday, August 9, 2012

Ramadhan.. :)

Puasa itu satu kewajipan ke atas seluruh umat Islam.. pejam celik.. hari ini telah genap 20 Ramadhan... Kenapa Allah menyeru kita untuk berpuasa.. kerana puasa itu ada banyak kelebihan baik dari segi Ilmu Sains ataupun dari fahaman kita sendiri sebagai umat Islam amnya..


Apa yang pentingnya dalam bulan puasa ini, ia sebenarnya mendidiik kita bersabar dalam segala hal, baik dari segi nafsu makan, ibadah mahupun amalan seharian kita..


Namun, terdapat juga amalan amalan yang tanpa kita sedari adalah kesilapan kita di Bulan yang mulia ini.. 
Semoga setelah menyedarinya.. kita akan terus memperbetulkan kesilapan.. 


 Salam Ramadhan.. 
semoga perkongsian ini..
mampu memberi input kepada kita kita semua... 
:)

credit to this page.

Wednesday, August 8, 2012

SEMAKAN ONLINE KEPUTUSAN TAWARAN BIASISWA PERGURUAN PERSEKUTUAN PROGRAM IJAZAH PERTAMA DI INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI AWAM BAGI TAHUN 2012

kepada sesiapa yang telah membuat permohonan.. 
boleh la membuat semakan di Link di bawah... 


SEMAKAN ONLINE KEPUTUSAN TAWARAN BIASISWA PERGURUAN PERSEKUTUAN PROGRAM IJAZAH PERTAMA DI INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI AWAM BAGI TAHUN 2012


Good luck!

Untuk yang dapat tahniah.. untuk yang tak dapat.. Usaha lagi.. 

Salam Ramadhan.. 

Tuesday, August 7, 2012

Hadiah Untukmu.. Eh.. kalau tak nikah lagi.. jangan amalkan yea.


Tiba tiba terfikir nak bagi hadiah pulak.. kenapa? sebab ingat birthday kan... Hadiah bila kita bagi kat seseorang.. tak semestinya kita fall in love gitu kat dia.. ! Hadiah tu adalah tanda ingatan dan tanda penghargaan.. kenapa? sebab kita dah terima hadiah dari dia..

tiada apa yang percuma dalam dunia nie.. pg Hospital lagi kan bayar.. toilet apakan lagiiiik!


#jadi fair la kan.. Abah pesan.. kalau terima hadiah dari orang.. jangan main ambik jer.. kena bagi balik.. maksudnya ada timbal balik gitu....
Mula mula aku terfikir gak nak bagi hadiah ape.. macam nak sweet sangat kau kan.. mak oi.. tanya pak cik.. dia tak la bagi jawapan yang luar biasa boombastic ala ala percutian ke Hawai... *bajet kau anak orang kaya.. *

Eh.. kalau nak bagi hadiah kat seseorang.. boleh amalkan kot tips kat bawah..


  • Treat him... : masak ke.. keluar makan kat tempat makan mcm kfc.. Mcd.. Secret Recipe.. 
  • Get Crafty: Anta la keychain ada muka dia ke, photo album ke.. apam polka dot ke.. muahahah.. 
  • Plan A suprise: Parti ala ala terkejut gitu.. (walapaupun dia x terkejut.. tapi mesti dia terharu.. tak percaya.. cuba!
  • Try something new: aha.. benda nie aku nak buat..naik la roller coaster ke.. bungy jump ke.. jangan jangan kita yang excited lebih.. *based on minat dia.. *
  • Lazy Day: mskudnya.. ko kena malas malasan seharian duduk ngnan dia agaknya.. *klu dah nikah, digalakkan... *
  • Be hansdome /Sweet:  Ni pun tak berapa nak perlu kot.. Terima dia apa adanya.. tak perlu la bersiap macam nak pergi kenduri kalau setakat nak makan di Kafeteria.. Uhuk.. 
  • Get Away and organize mini Holiday: Ha.. nie kalau memang dah sah nikah.. boleh la buat percutian ke taman tema ke.. taman tasik ke. boleh la ambik gambar ke.. borak borak sampai petang.. Gitu.. 

Eh.. just want to write this.. 

For those who are still study, it is better to keep your money to buy a prepaid credit to call your parents, buy a stationery for your exam.. keep your saving for a new semester.. dont waste your money for those who are not appreciate it.. 


done! 
-keep it-
^_^


Sometimes.. we need to appreciate someone present.. because.. it was a gift from someone. and we know.. he/she is sincere about it


Eh English aku pun dah tunggang langgggang!!!

Lariiikk... 
Selamat Berbuka.. 

Monday, August 6, 2012

Iftar di Kolej Kediaman..


Syukur Alhamdulilah.. 
Praise to Allah 
:)
Iftar Jamaie at Khar yesterday... 
such a good feeling when we sit & breakfasting together... 

Iftar is one of the religious observances of Ramadan and is often done as a community, with people gathering to break their fast together. Iftar is done right after Maghrib (sunset) time..

once in a lifetime.. :)
my new experience in this semester.. 



we share the food together.. 



Alhamdulilah.... 
this is my first ramadhan in Tanjung Malim... 
very far away from my family.. uhuks.. 
but... 
whatever it is.. 

:) praise to Allah... 
for my new exprience.. 

Thursday, August 2, 2012

Sabarlah Wahai Hati..

Allah sayang pada orang yang sabar dan tabah... 


Jangan pernah mengeluh kita ini bernasib malang.. 

anggaplah kita belum bernasib baik.. 
InsyaAllah... 
PASTIKAN AKAN ADA REZEKI ITU.. 

Allah itu adil dan sentiasa membantu hambanya.. 



#hari nie serba tak kena.#
SABARLAH... 

 

Oura Galaxy - Copyright © 2014 | Designed by Anne Shah